Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Трева Лизимахия

PostHeaderIconЛизимахия

Lysimachia

Народно название: лизимахия.
Описание. Лизимахиите са голям род от семейство Игликови. Разпространени са в умерените и субтропичните области на Северното полукълбо, повечето растат в Китай. У нас също се срещат няколко вида, които притежават несъмнени декоративни качества: монетолистна,  точкова, обикновена лизимахия и други.
Условия на отглеждане. За повечето видове е подходяща сянката или полусянката. Не са взискателни към условията на отглеждане, но на рохкави, плодородни, влажни почви се разраства по-бързо, като образува вече след 2-3 години плътна туфа. Растенията не се нуждаят от укритие през зимата. През лятото поддържайте постоянно висока влажност на почвата. Вертикално растящите лизимахии се нуждаят от подрязване на прецъфтелите части. През есента стъблата се изрязват до повърхността на почвата и растенията се посипват с компост. Стъблата на монетолистната лизимахия не трябва да се пипат, но растението се засипва с компост. На едно място растат до 10 години.

Размножаване. Чрез семена и вегетативно. За по-добро покълване на семената е желателна след посевна стратификация в рамките на 1-2 месеца. Цъфтежът настъпва след 2-3 години. Вегетативното размножаване става чрез делене на туфата, части от коренищата, при коренови издънки и резници. Деленето и пресаждането може да се направи през ранна пролет до появата на листа или в началото на есента.
Партньори: ленивче, тлъстига, седум.

Лизимахия

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra