Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Храсти Олеандър

PostHeaderIconОлеандър

(Зокум)
Наименованието на Олеандъра с едри уханни цветове произлиза от ''Олео" - миризлив, и "андре" - един от гръцките острови, където е видяно за първи път от ботаниците изследователи. Наричат го още зокум и лян. Това елегантно храстче дъхти леко, сладникаво и упойващо и в този аромат има нотка ориенталска страст - тайна, мистична, изпълнена с фантазия. Зокумът не привлича само с благоуханието си. Той впечатлява предимно с цветовете си, разположени в съцветия по върховете на разклоненията. Те са с петлистна чашка и венче, което образува тръбица, разширена във фунийка с пет дяла. Прости или кичести, цветовете имат твърде разнообразна багра - бе­ли, светлорозови, кремави, жълти, пурпурни. Същест­вуват културни форми с жълто-зелени и изпъстрени листа. Зокумите се различават и по височина. Някои джуджести форми едва достигат 30 см, докато голя­ма част култивари порастват до два метра. Листата на олеандъра са тесни, дълги, твърди и кожести. Напомнят донякъде листата на лавровото дърво, но са значително по-тесни, близки до върбовите.

Верен на средиземноморския си нрав, Зокумът рacтe и цъфти само при много обилно слънце. Затова украсява светли помещения с южно изложение, а през лято­то се изнася на бал­кона, терасата  или двора.   Развива се добре на по-тежки и богати почви на хра­нителни вещества. Подходящи са почве­ни смески, които съдържат глинеста чимовка, листовка, пар­никова почва и пясък в съотношение 4:2:1:1.

През периода на вегетацията поливайтe обилно и редовно. Зимно време е необ­ходимо растенията да се внасят в светли и топли помещения с температура около 8-12 С. Снабдяването с вода трябва да се намали, така че между отделните поливки почвата да просъхне. Подхранвайте Зокума два или три пъти през лятото с течен тор за цъфтящи. През горещите дни можете да го "къпете". У нас широко е разпространена формата с големи кичести наситенорозови цветове със силен аромат, олеандър с нежни и изящни бели звездовидни цветчета, пo-рядко се среща цъфтящият в светлочервено. Съществена роля за превръщането на храста в деко­ративен има подрязването. То се извършва след прецъфтяването. Отрязват се клончетата, на които е имало цветове, като се оставят само един или два възела. Оттам ще израснат нови клончета, които ще цъфнат следващото лято. Така освен по-обилен растеж с резитбата ще постигнете и по-хубаво офор­мена и разклонена корона. През лятото можете да изнесете олеандъра в градината, където да образува зелен параван, който ще осигури търсеното уединение и интимност.

След допир или пресаждане внимавайте да не попадне сок в очите, устните или нежните части на тялото. Ако това стане, измийте бързо с вода и сапун. В ни­какъв случай не отглеждайте олеандър в помещения­та, в които спите. Олеандърът има редица лечебни свойства, които са добре известни на лечителите. Но ползата от Зокума е преди всичко в декоративни­те му качества. Това издръжливо саксийно растение е винаги усмихнато, изпълва цветната градина с ко­лорит и аромат, дава обилна зеленина и расте бързо. Ако имате нова къща край морето, в близост до река или язовир, отглеждането на олеандъра е задължително.
Олеандърът лесно можете да размножите със зелени стъблени резници. Заложете ги за вкореняване в съд с вода, в перлит, пясък или торф. Там те бързо ще пуснат коренчета при оптимална температура 18-20 С. Пресаждайте младите растения ежегодно.

Лична карта
Издръжливо
Бързорастящо
Височина: 1-2 м
Широчина: 1 м
Храст, използва се като растение за двора, бал­кона и дома.
През лятото понася добре температури до 30 С. През зимата се поставя на хладно и светло при температура 5-10 С.

Зокумът има нужда от много светлина и слънце.
Поливайте обилно с не много твърда и студена вода.
Пресажда се веднъж на няколко години, обикнове­но в по-големи съдове размножава се чрез резници от юни до септемв­ри във вода.

Болести и вредители: листни въшки, щитоносни въшки, акари.
Всички части на растението са силно отровни.

олеандър

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra