Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Цветя Момина сълза

PostHeaderIconМомина сълза

Момината сълза (Convallaria) е широко разпространено цвете в умерената зона на Северното полукълбо. Представлява многогодишно растение с шнуровидни, разклонени, пълзящи коренища. Листата обикновено са два, по-рядко 1-3, приземни са, широко ланцетни или обратно яйцевидни с дълго влагалище. Цветоносът е безлистен до 30 см височина. Съцветието е едностранно, рядко, четковидно, състоящо се от 6-20 цвята. Цветовете са поникващи, на дълги огънати цветни дръжки с нежни прицветници със силен приятен аромат. Околоцветникът е бял, топчест, камбанковиден с шест огънати зъбчета, бели или светлорозови. Цъфти от средата на пролетта до началото на лятото. Плодът е червена ягода.

 

Момината сълза е подходяща за запълване на празните пространства около храсти, както и за рязан цвят. Можете и да я форсирате. За тази цел се използват едроцветните форми. Момината сълза се съчетава добре с кандилката, медуницата, папратите. Много хора пренасят дивите момини сълзи в градината, въпреки че градинските форми са много по-ефектни. Момината сълза не е подходяща за леха, тъй като се разраства и не оставя място за другите растения.
Момината сълза може да се използва като почвопокривно растение. За букети цветоносите се изтеглят, а не се  отрязват. Момините сълзи трябва да се берат, преди да са се разтворили напълно. Те не трябва да се оставят във вази с други растения, тъй като бързо  ще завехнат под действието на аромата на тези растения и веществата, които отделят във водата.

 

Момина сълза

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra