Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Цветя Ешолция

PostHeaderIconЕшолция

Eschscholzia
Народно название
-  името на това цвете е в чест на прибалтийския естествоизпитател доктор Йохан Фридрих Ешолц. В България то е познато, като калифорнийски мак.
Описание
Ешолцията
е разпространена в тихоокеанските райони на Северна Америка, родът и включва 12 вида, от които най-голямо разпространение са получили два. Растението достига височина до 55 см с изправено стъбло и има красиви сиво-зелени листа покрити с восъчен налеп. Цъфти обилно в бяло, кремаво, оранжево и червено чак до застудяване. Цветовете се отварят от 10 до 18 часа и в мрачно време се затварят.
Условия на отглеждане
Ешолцията изисква много пространство, силно и продължително слънце. Тя е топлолюбива, но издържа на температура до минус 4-5 градуса, не е претенциозна към почвите. Успешно расте и се развива на сухи и песъчливи почви, има нужда от малко вода. След прецъфтяването и семената трябва  да се съберат навреме, защото тя се самозасява.

Размножаване
Това цвете се размножава само чрез семена. Те се засяват през пролетта и есента в градината на определеното място . При есенния посев цъфтежа настъпва по-рано и е обилен. Семената се засяват на разстояние 15- 20 см едно от друго. Възможно е, колкото семена се изпуснат от растението, почти всичките да се самозасадят на едно и също място.
Партньори
Някой видове тревист калифорнийски мак се използва за скални кътове и цветни бордюри. С него лесно и бързо се озеленяват пустеещи места, защото образува море от впечатляващи багри. Засява се и след прецъфтяването на пролетните цветя.

Калифорнийски мак

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra