Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Цветя Градина от рози

PostHeaderIconГрадина от рози

Ако вас ви влече романтичния стил на градината и искате в двора да ви заобикалят сладки аромати и нежни цветове - направете си градина от рози. От края на май първите царици на градината започват да радват със своите атрактивни цветове. И когато големият цветен парад приключи със застудяването, клоните на розовите храсти продължават да правят впечатление, защото са отрупани с яркочервени плодове, които греят като рубини в хладните дни.
Няколко несложни правила ще ви позволят да си направите градина с рози, която позволява царицата да се покаже във възможно най-приятна светлина. Храстовидните рози с привлекателни цветове  и красиви форми, каквито са  например старите английски рози,  изглеждат много добре на слънчеви места. Идеално е съчетанието със свитата на тревистите многогодишни, които са засадени около основата на храста. Това  съчетание винаги е ефектно в края на пътеката, около скамейката за отдих или при входа на дома.
Най-ароматните рози трябва да се засаждат по възможност близко до местата за почивка, там където най-често минавате или посядате,  за да усетите сладките аромати.  Храстовидните рози със светли  цветове са много красиви, ако са  засадени на по-голямо разстояние,  за да се вижда цялата им прелест. Те трябва да се поставят в края на градината или да се правят с тях ефектни цветови акценти на фона на зелената ограда.

Не забравяйте да отчетете размера, който ще достигнат големите растения, които засаждате. Ниските сортове се поставят на преден план, а по-високите  растения и влачещите сортове  по-назад. Истински оплитащи рози  трябва да има във всяка градина от рози. Те много добре украсяват фасадите на домовете, арки, горната част на тухлените огради , които много нежно се скриват, покрити с цветна завивка. От розите може да се създаде жива ограда. За целта се подбират паркови рози от типа R. rugosa, когато е засадена по границата на двора ви, тя създава почти не преходна бариера заради своите бодли и гъсти клони. Такава ограда ще ви радва с обилен цъфтеж в първата половина на  лятото, а през есента ще се украси с декоративните си плодове.
Кога да засадим растенията
У нас е прието рози да се засаждат и през пролетта, и през есента, като вторият вариант е за предпочитане. Есенно време розите се засаждат 2-3 седмици преди да настъпят големите студове. Засаждането трябва да стане бързо и в никакъв случай да не се позволи на корените да изсъхнат. За целта може младите растения да се държат във вода. При засаждането е необходимо да се изкопае яма с 40 см диаметър, а на дълбочина трябва да бъде между 50-70 см. Ямката трябва да е ориентирана в посока от север на юг, за да се постигне максимална осветеност на растението. Качественият посадъчен материал има добре развити корени с много тънки крайчета и поне три здарави клончета. Разстоянието между растенията трябва да бъде поне 50 см, но в зависимост от сорта при ремонтантните е 40 на 70 см, при чаено-хибридните – 40 на 60 см, при флорибундата – 30 на 50 см, а при влачещите – 50 на 100 см. За розите са необходими плодородни, рохкави и добре наторени почви, които са умерено влажни.
Подходящи партньори в романтичната градина
Светлолюбивите тревисти многогодишни растения, както и растенията лиани са особено подходяща компания за розите. Много красиво е когато се подберат растения с цветове, които хармонират с багрите на розите. Особено успешно е съчетанието между  рози и клематиси, което вече минава за класическо в градинския дизайн. Двете растения идеално си хармонират и усилват романтичното звучене в такава градина. Не трябва да се забравя обаче при засаждането да се спази необходимото разстояние и растенията да се поливат редовно.
Няколко съвета
Храстовидните рози, засадени до стари дървета, огради или тухлени стени веднага привличат вниманието и придават възхитителна носталгична нотка на  двора.
Сред градинските рози няма много сортове със силно изразен  аромат. Ако искате да му се наслаждавате, трябва да потърсите ''Marie Curie", ''Marie Antoanette " и Duftwolke". Приятен аромат имат също така ''Margaret Merril".
Има рози, които понасят добре горещините. Най-малко  страдат от парещото слънце сортовете с бели и жълти цветове, докато разновидностите губят по-бързо своята декоративност на сянка. Класическите сортове като ''Fresia" и ''Bonica 82" се чувстват толкова добре на слънце, както сортовете ''Maxi Vita Innocencia", които се отглеждат успешно дори в Южна Африка.

Градина от рози

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra