Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Цветя Делфиниум

PostHeaderIconДелфиниум

Delphinium
Народно название
Наименованието на това цвете е свързано с формата на неговия цвят и приликата с глава на делфин, макар че във всяка държава то има специфично име. У нас носи поетичното име ралица. За това цвете съществува древногръцка легенда, според която един талантлив юноша по памет сътворил статуя на своята загинала възлюбена.
Описание
Родът наброява около 400 вида едногодишни и многогодишни растения. Среща се в умерените зони на Северното полукълбо, само няколко вида са с произход от високопланинските райони на Африка. Това цвете достига височина от 50 до 200 см. Цъфти в периода от април до май в бяло, синьо, розово и пурпурно, макар рядко се среща и жълто. Има малки семенца, които остават жизнеспособни в продължение на 3-4 години.
Условия на отглеждане
Растението привлича със своите цветове, но отглеждането му е трудно. Почвата трябва да е с добри дренажни свойства и плодородна. Полива се при сухо време и се отглежда на полусянка. Поради височината някои видове се нуждаят от подпори.

Размножаване
Съществуват два начина на размножаване - чрез семена и чрез разделяне на туфи. Семената се засяват директно в земята през април-май при температура 8-10 градуса или септември-октомври. Разстоянието между растенията едно от друго трябва да е около 30 см. Цъфтенето е обилно, когато са засадени през есента и презимуват в почвата. Туфите се разделят напролет, но новите растения цъфтят едва на следващата година.
Партньори
Делфиниумът е най-предпочитан за цветни бордюри. Със своите високи стъбла се издига над останалите растения и буди възхитата и на най-опитните градинари. Някой от видовете се отглеждат и за рязан цвят.

Делфиниум

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra