Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Цветя Мадагаскарски жасмин

PostHeaderIconМадагаскарски жасмин

Жасминът, който не е жасмин
Род Стефанотис, който наброява 16 вида, принадлежи към семейство Устрелови (Asclepiadaceae). Родина на стефанотис са горите на о-в Мадагаскар и Малайския архипелаг. Названието на рода произлиза от гръцките думи –  stephanos – корона,  венец, и otos – ухо (от наличието на 5 ушевидни израстъка върху тичинковата тръбичка). Ясно е защо се нарича мадагаскарски, а го оприличават на жасмина, защото цветчетата му по форма приличат на жасминовите и имат подобен силен аромат.
Стефанотис е вечно зелено увивно растение, достигащо до 5 м дължина, с едри (7-9/4-5 см) продълговато-овални, плътни, срещуположно разположени, тъмнозелени, блестящи кожести листа. Едрите, бели и силно ароматни цветчета са събрани в малобройни лъжливи чадъровидни съцветия, излизащи от пазвите на листата.
Стефанотис се отглежда предимно заради ухаещите си красиви цветове, които при възрастните екземпляри цъфтят от края на юни до септември. При регулиране на светлината и температурата цъфтежът може да продължи и през цялата зима. Цъфтят едрите възрастни екземпляри.

Грижи
Нуждае се от ярка разсеяна светлина. При излагане на прякото въздействие на слънцето по листата се появяват петна от изгаряне. Най-доброто място за него са  прозоречните первази със западно или източно изложение. Ако се отглежда на южен прозорец, през летните горещи следобеди трябва да се прикрива зад тънки полупрозрачни пердета, по светли щори или да се засенчи с оризова хартия. Поставен на северен прозорец вероятно няма да цъфти заради недостиг на светлина. През есенно – зимния период растението реагира чудесно на допълнително осветяване и продължава да цъфти.
Пез пролетно – летния период оптималната температура е в границите на 18-22 градуса, а през зимата растението се държи  в по-студено помещение(14-16 градуса). През пролетта и лятото поливането е обилно, след засъхване на повърхността на субстрата. През зимата се полива умерено, което е много важно условие за цъфтежа. Стефанотис понася много тежко наличието на варовик във водата, затова поливната вода трябва да е мека и със стайна температура. Не понася както пресушаването, така и застоя на вода в подложната чинийка. Осигурявайте редовно притук на чист въздух, но следете температурите да не се променят рязко и растението да не се подлага на студени течения, тъй като е много чувствително. По време на формиране на бутоните саксията не бива да се мести, нито да се върти, защото може да се преустанови развитието на цветните пъпки. Мадагаскарският жасмин обича много високата въздушна влажност, затова през пролетта и лятото трябва да се оросява с топла вода, а саксията да се постави върху по-голяма подложка с мокри камъчета, мъх, керамзит или торф. От март до август се подхранва веднъж на две седмици, като се редуват минерални (за ацидофилни растения) и органични торове. През май, преди цъфтежа, се подхранва няколко пъти с минерален тор, в който съдържанието на калий е по-високо. През есента и зимата подхранване не е нужно. Необходимо условие за успешното отглеждане на това растение е навременното осигуряване на опора за младите леторасти. Прецъфтелите цветове се почистват редовно, за да може растението да използва енергията си за образуване на здрави стъбла. През пролетта се извършва умерена резитба.  Младите растения се прехвърлят всяка пролет в нов субстрат, а възрастните през 2-3 години, но се подменя повърхностният слой на почвата. Засажда се в големи саксии с богата хранителна почва, съставена от листовка, чимовка, прегорял оборски тор и пясък в равни количества;ph 5,5 – 6,5.
Размножаване
Размножава се чрез резници от едногодишни леторасти, с една двойка листа. По принцип вкореняването е възможно да стане по всяко време на годината, но температурата на почвения субстрат не бива да пада под 24 градуса. Обикновено най-успешно е през пролетта(март – април). Резниците трябва да се обработят с растежен регулатор за вкореняване и след това да се засадят в смес от равни части пясък и торф. Във всяка саксийка се засажда по един резник, тъй като растежът е буен и съдовете бързо стават тесни. При температура 24-26 градуса вкореняването протича за 30-35 дни. През пролетта стефанотис може да се размножи и със семена, при температура 18-21 градуса.
Възможни трудности
Когато се оформят цветните пъпки, растението реагира отрицателно на преместване или завъртване на саксията. Недостигът на вода, температурните колебания и теченията могат да доведат до окапване на цветните пъпки. При недостатъчно осветление и резки температурни промени, дори при редовно подхранване цветове може да не се появят. При засушаване окапват цветните пъпки. При поливане с твърда вода и недостатъчна светлина пожълтяват листата.
Неприятели – въшки, паяжиновиден акар, щитоносни и лъжещитоносни въшки.

 

мадагаскарски жасмин

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra