Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Цветя Ружа

PostHeaderIconРужа

Ружата е чаровно цвете и добро лекарство

Цъфти от юли до октомври.
Ружата е любимо цвете на българката. Може да расте единично или в групи. Обичта към цветето е отразена  в  много народни и стари градски песни. Името си носи от латинското altheo, което значи лекувам, заради лечебните свойства, които притежават   някои видове на рода Althea.
Най-много се отглежда видът А. rosea, сравнително   по-рядко А.hybrida. Растенията са предимно високи и при добро отглеждане могат да достигнат височина до 2,5 м. Стъблото е вдървесинено,   покрито с многобройни власинки, сиво-зелено и богато облистено. Листата са сърцевидни, а цветовете са прости или кичести. Те са красиви, различно обагрени -червени, розови, бели, жълти, подредени в горната част на стъблото и се отварят последователно отдолу нагоре.
Размножава се със семена. Засяват се през май и юни в добре приготвени лехи. След като поникнат и растенията образуват 2-3 листа, се засаждат на разстояние 80-100 см, а в реда оставете между тях 30 см. За да расте добре, ружата изисква богата на хранителни  вещества почва.

Лечебно
Като лекарствено растение се отглежда медицинската ружа А.officinalis, която расте из тревистите места, край реките и храсталаците. Но това не пречи да я отгледате и в градината. Лечебни са листата, цветовете и корените. Листата се събират през май-юни, цветовете - през юли-август, а корените - през октомври-ноември. Билката има омекчително, противовъзпалително и болкоуспокоително действие, подходяща е за болно гърло, бронхити, гастрити и язви.

ружа

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra