Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Цветя Ралица

PostHeaderIconРалица

Ралицата – кипра като българска мома
За делфиниума осигурете слънчево място и ще ви радва повече от 10 години.

Ралиците
зацъфтяват в началото на юни, като сменят царствени-божури   и   изискани перуники. Техните съцветия в безкрайната гама на синьото - на небето и морето, на метличината и незабравката, на сапфира и тюркоаза, се сливат с небесния лазур и създават усещане за безкрайност на пространството. За радост на цветарите освен синеоки са създадени сортове и с бели и розови цветове. При кичестите форми нерядко в центъра на цветчетата надничат „очички" с по-тъмен или по-светъл цвят. Цветовете са събрани в едри съцветия с гроздовидна форма с дължина 50-80см. Някои сортове освен основното съцветие развиват и допълнителни разклонения, които разцъфтяват по-късно.
Стъблото при делфиниума, както е ботаническото название на цветето, достига височина от метър до два метра. Коренището е късо, с множество придатъчни корени. Листата са закръглени, длановидно разсечени.

Ралиците са многогодишни растения, на едно място   могат  да   останат без пресаждане до 10 години. Обичат добре огрени от слънцето места, които по обед леко се засенчват, защитени от ветровете. Успешно растат на добре наторена глинесто-песъчлива почва, която трябва да е умерено влажна, защото от излишъка на влага лесно загниват.
През есента ралиците се подготвят за зимата, като стъблата се изрязват, а почвата около тях се прекопава и наторява. За наторяването се използва органичен тор или дървесна пепел. По време на вегетацията не е излишно от време на време да се подхранва с разтворени минерални торове. Както всичко живо, и ралиците боледуват и се нападат от вредители. Най-често се нападат от листни въшки и различни и мозаечни болести. За лечение се използват съответни препарати.

Размножаване
Става чрез засяване на семена и чрез разделяне на коренищата. Семенното размножение е сложно и ненадеждно, при това за изхранването на семената растението изразходва голямо количество хранителни вещества и силно се изтощава. В резултат на следващата година вместо 6-7 едри цветоноса ще имате 2-3 слаби и недоразвити. При това, ако изрежем цветоносите след прецъфтяването, през август растенията цъфтят за втори път.
За любителите най-подходящо е разделянето на коренищата през август след повторния цъфтеж или рано напролет. Разделят се само добре развити коренища, не по-млади от 5-години.

ралица

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra