Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Цветя Рудбекия - многогодишни

PostHeaderIconРудбекия - многогодишни

Родът Рудбекия обхваща 30 - 40 вида, произхождащи от Северна Америка. Има едногодишни и многогодишни видове - подходящи за лехи и бордюри през лятото и есента. Багрите са само жълта, оранжева, махагоновочервена, но съцветията са големи и много на брой. Най-характерен за тях е ясно изразеният конусовиден диск в центъра обикновено, но не винаги е кафяв или почти черен. Напоследък се появиха много сортове - освен старомодните високи обикновени има джуджета и с кичести съцветия.

Многогодишни Рудбекии
Любимият вид за бopдюра е Р.фулгида - с височина 60-90 см, желателно е да се сади през 60 см, съцветията са жълти с тъмен център, цъфтежът е богат и продължителен, а растението е лесно за отглеждане. Цъфтежът е от юли до октомври. Любими сортове са Goldsturm - съцветията са с диаметър 12,5 см.
Видът предпочита нормално влажна почва, хранителна, глинеста, а местообитанието трябва да е слънчево и топло. При засушаване е желателно да се полее, тъй като растението е чувствително към горещина и суша. Редовното изрязване на прецъфтелите съцветия удължава периода на цъфтене. Тази рудбекия е многогодишна и се използва като такава.
Р. лациниата - е друга многогодишна рудбекия, подходяща за задната част на бордюра, това е едно огромно растение, утвърдено в селските градини с височина от 160-200 см с каскадни яркожълти топчести цветове. Сортове Hortensia - с кичести съцветия.
Herbstsonne - с обикновени цветове. Листата не са целокрайни, като на предходния вид, а са неделими. Видът е висок и нестабилен. Обича слънчеви и топли местообитания, почвата трябва да е влажна, богата на хранителни вещества. Видът изисква редовно напояване и наторяване, подрязването през юни до половината височина подобрява стабилността на растението. През есента се изрязва напълно. Размножава се чрез разделяне. Най-добре тази рудбекия седи до огради, на които растенията се подпират.
За средата на бордюра изберете по-компактната - R.Goldquelle.
R.occirientalis Green, вместо с жълти езичести цветове е със зелени. Тези два вида също са многогодишни. Едногодишните рудбекии също са сортове или хибриди на Р.хирта. Тя цъфти от август до октомври. Гигантски сорт е Gloriosa Daisy c височина 75-90 см, а съцветията са с диаметър 17 см. Marmalade е с оранжеви езичести цветчета и пурпурночервен конус. Irish Eyes - със зелен конус. Becky; Toto; Sonora - са джуджета. Представител на едногодишните рудбекии е и Р.трилоба, която е с триделни листа.
Размножаването на едногодишните видове рудбекия е лесно и бързо чрез семена. Засейте ги през февруари - март и разсадете в края на май.

рудбекия

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra